back

What's the situation of bees around the world?

They're disappearing in unprecedented numbers. Yet, a few countries have managed to protect them. Here is the situation of bees around the world. 🐝

10/02/2019 10:21 AMupdated: 10/02/2019 12:23 PM

68 comments

 • ابراهيم ا.
  12/31/2019 04:58

  سبحان.الله.الخالق.البارئ

 • Indira S.
  12/29/2019 18:15

  So many bees

 • Marcos J.
  12/29/2019 16:34

  ME GUSTARÍA SABER MÁS DE ELLAS,SABER COMO HACER PARA TENER, Y PRODUCIR MIL Y COLABORAR PARA Q NO DESAPAREZCAN...

 • Carmen M.
  12/28/2019 17:58

  El hombre en su afán de poder, ha destruido su habita y por ende el ecosistema..................

 • طفیل ا.
  12/28/2019 16:16

  '8

 • Bilal A.
  12/28/2019 12:17

  Arilarimizi koruyalım kullandığımız tarım ilaçlarına dikkat edelim

 • Fernando F.
  12/27/2019 21:18

  Saludos : que triste que estemos a cavando con nuestro muy amado planeta.

 • Muhammad P.
  12/27/2019 06:08

  ماشاللہ

 • Habiti H.
  12/26/2019 20:14

  Sans abeilles, une partie de la beauté de la nature disparaît.

 • Leonor A.
  12/26/2019 16:25

  Sigo pensando que quienes quieren apoderarse de éste Planeta, no necesitan ni de oxígeno para vivir ni de comida tipo vegetales, y animales,ni agua, sobre la superficie, quizás solo quieren el planeta como señal de poder

 • Elsa P.
  12/26/2019 14:56

  Gracias, lo comparto.

 • Perry D.
  12/26/2019 11:02

  Thank you

 • Medine Ç.
  12/25/2019 18:16

  Yazık arılara...

 • Nacer A.
  12/25/2019 17:49

  Il faut sauver la nature en général, la pollution provoqué par l’être humain a détruit tout,

 • Achraf A.
  12/24/2019 10:28

  Waw

 • Zvonko P.
  12/24/2019 08:34

  Преведен целииот текст од видео клипот: СИТУАЦИЈАТА НА ПЧЕЛИТЕ ВО СВЕТОТ. ВО СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ, 37% ОД СИТЕ ПЧЕЛИ ВО ДРЖАВАТА УМРЕА ВО ЗИМАТА 2018-2019. ОВА Е ПРВОТО СНИМАНО ЗА 13 ГОДИНИ. ПРИЧИНА: КОРИСТЕЊЕТО НА ЃУБРИВО И ПЕСТИЦИДИ КАКО, НЕОНИКОТИНОИДИ, ПРОИЗВОДИ КОИ ГИ ДЕЗОРИЕНТИРААТ ИНСЕКТИТЕ ГИ ОШТЕТУВААТ НИВНИОТ НЕРВЕН СИСТЕМ. ДРУГА РАБОТА Е ВАРОАТА ДЕСТРУКТОР, ПАРАЗИТ КРЛЕЖ КОЈ ГИ НАПАЃА КОЛОНИИТЕ ОД ПЧЕЛИ И ИМ ПРЕНЕСУВА БОЛЕСТИ. ВО КИНА, ОКОЛУ 80% ОД ЛОКАЛНИТЕ ПЧЕЛИ СЕ ИСЧЕЗНАТИ ОД ВОВЕДУВАЊЕТО НА ЕВРОПСКИТЕ ПЧЕЛИ ВО 19 ВЕК. ВО НЕКОИ ОБЛАСТИ ЛУЃЕТО СЕГА МОРААТ ДА ГИ ОПРАШУВАТ РАСТЕНИЈАТА РАЧНО. ТОА Е СЛУЧАЈОТ ВО ПРОВИНЦИЈАТА СИЧУАН, КОЈА Е ПОЗНАТА ПО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЈАБОЛКА И КРУШИ. ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ РАЧНО СОБИРААТ ПОЛЕН ОД МАШКИТЕ ЦВЕТОВИ А ПОТОА ГИ ОПРАШУВАТ НА ЖЕНСКИТЕ ПРИ ШТО КОРИСТАТ МАЛИ ЧЕТЧИЊА. ВО ЕВРОПА СТАПКАТА НА СМРТНОСТ Е ВИСОКА. Англија: 29.7%, Франција 14.2%, Германија 32.4%, Шведска 28.7%. НО, ЕДНА ДРЖАВА Е ИСКЛУЧОК – СЛОВЕНИЈА. ОВАА ДРЖАВА ГО СЛАВИ СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЧЕЛАТА. ОВДЕКА, ПЧЕЛАРСТВОТО Е ВООБИЧАЕНА РАБОТА. ТАМУ ИМА 8 КОШНИЦИ НА КВАДРАТЕН КИЛОМЕТАР И 5 ПЧЕЛАРИ НА 1.000 ЖИТЕЛИ. РЕКОРД ВО ЕВРОПА. ИСТО ТАКА ТАА Е ЕДИНСТВЕНА ЕВРОПСКА ДРЖАВА КОИ СИ ГИ ЗАЧУВАЛЕ ЛОКАЛНИТЕ ВИДОВИ НА ПЧЕЛИ, КАРНИКАТА. ВО КУБА, ПЧЕЛИТЕ СЕ ИСТО ТАКА ЗДРАВИ, НО СО ПРИЧИНА ШТО Е ЗА ИЗНЕНАДУВАЊЕ. ПОМЕЃУ 1989 И 1991 ГОДИНА, СОВЕТСКИОТ БЛОК, КОЈ ЈА СНАБДУВАШЕ КУБА СО ЃУБРИВА И ПЕСТИЦИДИ, ПРОПАДНА. ЛИШЕНИ ОД ОВИЕ ЗАШТИТНИ СРЕДСТВА НА РАСТЕНИЈАТА, ОСТРОВОТ СЕ ПРЕОБРАТИ НА СТАНДАРДНО ОРГАНСКО РАБОТЕЊЕ КАКО РЕЗУИЛТАТ НА ТОА, ПОСЛЕ 30 ГОДИНИ, ПЧЕЛНИОТЕ СЕМЕЈСТВА И КОШНИЦИ ПРОСПЕРИРААТ. НАД 7.200 ТОНИ ОРГАНСКИ МЕД СЕ ПРОИЗВЕДЕ ВО КУБА 2014 ГОДИНА, ШТО ПРЕТСТАВУВА 23.3 МИЛИОНИ ДОЛАРИ. ОРГАНСКИОТ МЕД Е ЧЕТВРТ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОД ВО КУБА ШТО СЕ ИЗВОЗУВА. Приказна на: BRUT.NATURE ТИМОТ. Уредник на видео: Морган Потир Преведе на Македонски: Звонко

 • Ande S.
  12/23/2019 05:23

  Iam bee keeper AP

 • Séverine A.
  12/22/2019 12:14

  Les abeilles disparaissent tellement, qu'ils ont invente des abeilles électriques pour continuer a polleniser les fruits et legumes !!! Ça dit tout !!!!

 • Séverine A.
  12/22/2019 12:12

  Sans les abeilles, il y a des tas de fruits et legumes qui vont disparaître car les abeilles ne les pollenisent plus. La moitie des fruits et legumes poussent grace aux abeilles. On vz droit a la catastrophe. Je suis pas sûre de la véracité des chiffres car moi je constate que ça fait des annees et des annees que je n'ai plus vu une seule abeille !!!!

 • Елена К.
  12/21/2019 22:01

  Это катастрофа.

Stay informed and entertained, for free with myBrut.

Stay informed and entertained, for free with myBrut.

switch-check
switch-x
By continuing, you agree to receive emails from Brut.